0
Kruh od prosa i sirka
Kruh od prosa i sirka

Sastojci
- 1 ½ šalice brašna sirka
- 1 šalica brašna tapioke
- ½ šalice prosenog ili zobenog brašna bez glutena
- 2 žličice gume ksantan
- 1 žličica soli
- 1 paketić suhog kvasca
- 1 ¼ šalice tople vode
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica meda ili agave sirupa
- ½ žličice soka od limune
- 2 jaja ili 1 žlica jajčne zamjene No egg pomiješane s 4 žlicama tople vode
Postupak za pripremu
Priprema:
U čašu tople vode dodajte kvasac, sol i agava sirup. Promiješajte i pričekajte nekoliko minuta. Pripremljeni kvasac bazu prelijte suhim sastojkom, dodajte maslinovo ulje, sok od limuna i zamjeni za jaje. Miješajte, da dobijete glatko tijesto (što je malo ljepljivo). Ako je previše suho, dodajte još malo vode.
Namastite kalup za kruh i pretresite tijesto, poravnajte i stavite na toplo. Po želji, pospite s sjemenkama. Dopustite rasti 45 do 60 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kruh pecite 45-60 minuta.
Pripremila: Mag. Veronika Jelovšek, prehrambeni savjetnik